Praktykę cukierniczą Karol Wedel odbył w Londynie, Paryżu i Berlinie.
Z tego ostatniego przybył do Warszawy w początkach 1845 już jako doświadczony cukiernik i przystąpił do spółki z Karolem Grohnertem, prowadzącym cukiernię przy ul. Piwnej 12. Wedel przyjechał do Warszawy z synem Emilem
W 1850 ożenił się z Karoliną Augustą Wisnowską (1819–1883), również ewangeliczką, córką Gustawa, fabrykanta sukna ze Zgierza.
W 1851 Karol Wedel sprzedał cukiernię szwagrowi, cukiernikowi Robertowi Wisnowskiemu, który chwilę później wydzierżawił ją Wedlowi. Przy ul. Miodowej 12 powstała cukiernia i warsztat rzemieślniczy. W pierwszym roku działalności firmy Wedel nie reklamował czekolady. Maszyna do produkcji czekolady znajdowała się w zakładzie, ale była używana głównie do prób. Produkcję na większą skalę uruchomiono w 1854, po sprowadzeniu z Paryża nowoczesnej maszyny parowo-walcowej.
Ulica Miodowa była to dość ruchliwą ulicą, mieściły się przy niej kancelarie adwokackie i notarialne, urzędy i różne sklepy. Na samym początku firma zajmowała się wypiekiem tortów, pączków i różnych ciast. Trochę później zaczęła robić pastylki miętowe, figurki cukrowe, czekoladę twardą i do picia. W cukierni podawano także herbatę , kakao, poncz, likier, syrop słodowy i inne napoje i słodycze. Kiedy w 1855r, Karol Wedel sprowadził z Paryża nowoczesną maszynę do produkcji czekolady asortyment w firmie powiększył się o czekoladę deserową produkowaną w różnych smakach i kształtach. W 1853 r. Wedel, jako pierwszy wprowadził na rynek warszawski wyrób angielskich cukrów owocowych a siedemnaście lat później wyroby biszkoptowe. Dzięki nowościom i dobrym smakowo wyrobom firma Karola Wedla zdobyła sobie miejsce na rynku i uznanie u klientów nawet tych wybrednych. Karol Wedel do pracy w cukierni zatrudniał kilku czeladników sprowadzonych z Wiednia i Berlina. Pomagał mu także jego syn Emil, który miał przejąć po ojcu firmę. Emil praktykował w fabryczce czekolady i w cukierni, żeby uzyskać w cechu cukierniczym wyzwolenie na czeladnika a potem majstra. Karol Wedel zaczął przygotowywać syna Emila do przejęcia firmy, w tym celu wysyła go za granicę gdzie pobiera nauki w najlepszych szkołach. W dniu ślubu syna z Eugenią Böhn przekazuje zakład jako posag.
Karl Ernst Heinrich Wedel (Vedel)
ur. 7 lutego 1813 w Ihlenfeld, dziś część gminy Neuenkirchen w Niemczech,
zm. 17 czerwca 1902 w Warszawie