Praktykę cukierniczą Karol Wedel odbył w LondynieParyżu i Berlinie.

Z tego ostatniego przybył do Warszawy w początkach 1845 już jako doświadczony cukiernik i przystąpił do spółki z Karolem Grohnertem, prowadzącym cukiernię przy ul. Piwnej 12. Wedel przyjechał do Warszawy z synem Emilem

W 1850 ożenił się z Karoliną Augustą Wisnowską (1819–1883), również ewangeliczką, córką Gustawa, fabrykanta sukna ze Zgierza.

W 1851 Karol Wedel sprzedał cukiernię szwagrowi, cukiernikowi Robertowi Wisnowskiemu, który chwilę później wydzierżawił ją Wedlowi. Przy ul. Miodowej 12 powstała cukiernia i warsztat rzemieślniczy. W pierwszym roku działalności firmy Wedel nie reklamował czekolady. Maszyna do produkcji czekolady znajdowała się w zakładzie, ale była używana głównie do prób. Produkcję na większą skalę uruchomiono w 1854, po sprowadzeniu z Paryża nowoczesnej maszyny parowo-walcowej

 

Karl Ernst Heinrich Wedel (Vedel)

ur. 7 lutego 1813 w Ihlenfeld, dziś część gminy Neuenkirchen w Niemczech,

zm. 17 czerwca 1902 w Warszawie

Social Media

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.